Functieprofiel voorgangersteam - Mozaiek gemeente

In het kort… Het voorgangersteam van een lokale Mozaiek-gemeente is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de gemeente. Met elkaar draag je zorg voor de uitvoering van de visie (God aanbidden / Van elkaar houden / Onze omgeving dienen) en bewaart het team de cultuur en identiteit binnen de gemeente. Als voorgangersteam stuur je de leidinggevenden van alle bedieningen aan, ben je verantwoordelijk voor de (geestelijke) inhoud en koers van de gemeente en draag je zorg voor de activiteiten, programma’s en diensten van Mozaiek. Samen neem je tijd en ruimte voor gebed en het zoeken naar Gods leiding voor de gemeente.

Profiel voorgangersteam

→ Geeft leiding aan Mozaiek als een lokale, ondernemende kerk: een kerk die continu in beweging is, nieuwe initiatieven en creativiteit stimuleert; een kerk die open staat voor out of the box denken en handelen. Is zich bewust van de missie en opdracht van de kerk om Gods Koninkrijk zichtbaar te maken op aarde en is voortdurend bezig met de toekomst.

→ Draagt zorg voor een open en gastvrije gemeente waarin iedereen welkom is zoals hij/zij is. Nieuwe mensen worden aangetrokken, en voelen zich welkom en gezien. Kent de behoeften van de lokale omgeving en laat de kerk daarop aansluiten. Draagt zorg voor een frisse en ontspannen wijze van kerk-zijn waar mensen makkelijk bij aanhaken. Weet verhalen van herstel, perspectief en hoop te schrijven en te delen.

→ Draagt zorg voor een gemeente waarin mensen oog hebben voor elkaar: er is ruimte en veiligheid om kwetsbaar te zijn, het is ‘normaal’ dat er hulp gevraagd wordt en het is geregeld dat mensen met elkaar mee lopen en elkaar ondersteunen. Is zich altijd bewust van het menselijke belang in keuzes die gemaakt worden, en draagt zorg voor eenheid en harmonie.

→ Is nieuwsgierig naar nieuwe inzichten. Wil zelf altijd leren en creëert een open, lerende houding binnen de gemeente: ruimte om kwetsbare vragen te stellen en het eerlijke (rauwe & mooie) verhaal van het leven te delen. Brengt de Bijbel tot leven en relevante toepassing in deze tijd. Weet mensen te inspireren met eigen(tijdse) taal en voorbeelden.

→ Durft goede, kritische vragen te stellen. Neemt geen genoegen met de status quo. Zoekt naar Gods wil en leiding voor de gemeente, en is daarin een stimulerende kracht binnen de gemeente.

Competenties

Samenwerken - Actieve bijdrage leveren aan een gezamenlijk resultaat of probleemoplossing. In staat om participatief leiding te geven. Gedragsvoorbeelden:
• Komt met ideeën over de manier waarop een resultaat gezamenlijk verbeterd kan worden.
• Wisselt op eigen initiatief informatie, kennis of ideeën uit met medewerkers/collega’s.
• Delegeert verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid als leidersteam, en is in staat gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen.
• Weet professionals te enthousiasmeren, ruimte te geven en daadwerkelijk invloed te hebben op het gemeente-zijn.

Resultaat- en kwaliteitsgerichtheid - Het actief gericht zijn op het behalen van resultaten en doelstellingen. Moed om in te grijpen bij tegenvallende resultaten. Hoge eisen stellen aan kwaliteit en daarnaar handelen. Gedragsvoorbeelden:
• Doet voorstellen om de kwaliteit van producten, activiteiten en/of diensten te verhogen.
• Komt tot het resultaat, beter of sneller dan verwacht. Grijpt in wanneer resultaten dreigen tegen te vallen.
• Kan besluiten nemen bij verschillende meningen en/of niet volledige informatie.
• Weet mensen enthousiast te maken én te faciliteren voor een cultuur van kwaliteit (kwaliteit = zorg voor mensen).

Visie - Afstand nemen van de dagelijkse praktijk; zich concentreren op hoofdlijnen en langere termijnbeleid. Gedragsvoorbeelden:
• Neemt (fysieke) afstand van de dagelijkse realiteit om biddend te zoeken naar Gods leiding en na te denken over de toekomst van de gemeente.
• Beschrijft de weg waarlangs de langere termijndoelen bereikt kunnen worden.
• Inspireert de gemeente (zowel het stafteam als de hele gemeenschap) in de visie van de gemeente, en weet hiermee draagvlak te creëren.

Organisatiesensitiviteit - Onderkennen van invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op de gemeente; onderkennen van belangen van andere contacten binnen en buiten de gemeente.
Gedragsvoorbeelden:
• Houdt in zijn/haar handelen rekening met wat er binnen de gemeente speelt.
• Benadert binnen de organisatie de juiste mensen.
• Voelt aan welke belangen er spelen en weet hierin in wijsheid de juiste keuzes te maken voor men sen en/of gemeente.

Omgevingsbewustzijn - Laten blijken goed geïnformeerd te zijn over kerkelijke, christelijke, maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen en deze kennis effectief benutten voor gemeente.
Gedragsvoorbeelden:
• Verwerkt deze kennis in het bijdragen aan de groei van de gemeente en de lokale maatschappelijk plaats van de gemeente.
• Weet deze kennis te benutten om te komen tot samenwerking met andere kerken en (christelijke, maatschappelijke en politieke) organisaties.